În general, punctul de rouă este temperatura la care se condensează aburul. În funcție de combustibilul utilizat, în gazele de eșapament sunt încă conținute cantități variabile de energie termică. Printr-o temperatură de retur răcită, tehnologia de condensare atinge punctul de rouă necesar, ceea ce face ca energia termică să fie din nou utilizabilă de către sistemul de încălzire.
Puterea calorică indică energia termică a unui sistem de încălzire la combustia completă, inclusiv recuperarea prin căldura de condensare a gazelor de eșapament. Energia termică recuperată este de până la 6% din valoarea calorică pentru combustibilul pentru încălzire (punct de rouă: 47 grade), de până la 9% pentru gazul lichid (punct de rouă: 57 grade) și de până la 11% pentru gazul natural (punct de rouă: 57 grade).
Acest tip de recuperare a căldurii nu este doar ecologic, ci reduce și costul încălzirii, deoarece altfel energia ar fi fost irosită și nefolosită. Aburul condensat nefolosit deteriorează chiar și coșul de fum, deoarece duce la așa-numita murdărie. Atunci când se utilizează pompe de căldură pentru răcire în timpul verii, este posibil ca punctul de rouă din spațiile de locuit să nu fie atins, altfel se va forma condens în încăperi.